Oyun çocuğun en iyi iletişim aracıdır. Oyun oynarken çocuk kendi iç dünyasını yansıtmak için alan yaratır. Çocuk gelişiminde oyun oldukça önemli bir yere sahiptir. Oyun oynamak çocuğun duygusal, fiziksel ve sosyal gelişimine katkı sağlar. Çocuk oyun ile birlikte hem çözüm yolu bulma becerilerini geliştirir hem de kendi yeteneklerini keşfeder.

Çocuğunuz oyun oynarken oyununa dahil olmanız, çocuğunuz ile kurduğunuz iletişimin güçlenmesini sağlar. Aynı zamanda çocuğun duygusal gelişimini de destekler. Çocuğun oyununun içinde yer almak aynı zamanda anne baba ve çocuk bağının güçlenmesine yardımcı olur.  Çocuğunuzla oyun aracılığıyla kurduğunuz iletişim ilişkinizi güçlendirirken çocuğunuzun güven duygusunu kazanmasına, duygularını daha rahat ifade etmesine katkı sağlar.

Oyun çocuğun eğlenme aracı olurken bazen yaşadıkları zorlukları annesine ve babasına göstermek için bir yol olur. Çocuğun hayatındaki değişimleri oyunlarına yansıtmaları iç dünyalarının rahatlamasına yardımcı olurken, anne babaların da çocuğu anlamasını sağlar. Bu oyunların içinde olmanız, çözüm yolu bulmasına yardımcı olmanıza, iç dünyasının rahatlamasına aynı zamanda iletişiminizin güçlenmesine katkı sağlar.

Çocuğun oynadığı dramatizasyon (karakter, hayvan, kuklalar konuşturarak bir olayın anlatılması) oyununa dahil olup yaşadığı duyguları anladığınızda çocuğunuz ile konuşulmak, duygularını anlamak, oyundaki karakterlerin konuşturulmalarına, ‘‘Köpek çok kızmış olmalı.’’, ‘‘Öğretmen kuklası şuanda herkese bağırıyor, acaba onu kızdıran ne olmuş? ’’ gibi,  iç dünyasında olan olay ve durumları öğrenmemize yardımcı olurken aynı zamanda anne baba çocuk arasındaki güven duygusunu güçlendirmesini sağlar.

Çocuğunuzla oynarken;

  • Sürekli bir şeyler öğretmek endişesi içinde olunmamalı.
  • Esnek davranılmalı ama kurallar esnetilmemeli.
  • Çocuğunuzun oynadığı oyun yargılanmamalı ve çocuğun hayal gücüne eşlik edilmeli.
  • Çocuğun yaptığı hatalar düzeltilmemeli, neden bunu seçtiği konuşulmalı.
  • Çocuğun oynadığı davranış ve duyguya bir anlam yüklenmemeli.
  • Çocuğunuz ile oynadığınız oyunları yönlendirmesine izin verilmeli.
  • Dikkatiniz, çocuğunuzda ve oyununda olmalı. ( Telefon, televizyon oyun esnasında kapalı olmalı.)
  • İşbirliğine dayanan ve iletişiminizi kuvvetlendirecek oyunlar seçilmeli.

Küçük yaşta oyun aracılığıyla iletişim kurulaması, büyüdükçe de iletişimin devam edeceğinin ve güçleneceğinin bir göstergesidir. Küçük yaşta kurulmamış iletişimin büyük yaşta kurulması daha zordur.

Uzm. Psk. Norma Nasi Şebi

Psikolog Ecem Keskin (Stajyer)